• +385 23 777 032
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Razbijamo mitove o čistoći i bakterijama

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Svi mi želimo izbjeći zaraze i opasnosti u svom domu, posebno ako u njemu boravimo s djecom. Međutim, idemo li u krajnost s takvim ponašanjem? Peremo li ruke prečesto? Zabranjujemo li djeci igranje u prirodi da ih zaštitimo od bakterija? Strahujemo li od dodirivanja predmeta na javnim mjestima? Bakterije su nam itekako potrebne, dakako, u odgovarajućoj količini. Izoliranjem organizma od korisnih bakterija uništavamo imunitet, a tek smo onda skloni lakom narušavanju zdravlja.

 

Ljudski organizam ispunjen je tisućama vrsta bakterija, a znanstvenici potvrđuju da oko 3 kilograma težine odraslog čovjeka pripada isključivo bakterijama. Zasigurno ih ne bi bilo toliko da nam nisu potrebne za normalan rast i razvoj te očuvanje zdravlja. U nastavku pročitajte kako se zaštititi od štetnih bakterija, a pto smo do sada radili pogrešno.

 

 

Što je poželjno, a što nikako ne trebate raditi?

 

 

Kašljanje i kihanje

 

Obavezno stavite ruku preko usta ili nosa jer se osoba iz Vaše okoline sama ne može zaštititi od ovih loših bakterija. Uostalom, takvo je ponašanje dio bontona pa poštujte osobu do sebe.

 

Javni wc

Ako ste sjeli na javni wc, ne strahujte, opasni virusi poput HIV-a i herpesa ne mogu Vam ništa. Vaša Vas koža štiti od mikroba, pod uvjetom da nemate rane i posjekotine na tijelu. Ipak, sljedeći put pripazite jer Vam prijete Escherichia coli i streptokok. Izuzetno je važno dobro oprati ruke nakon nužde jer Vam ove bakterije najviše prijete preko prljavih ruku.

 

Ručke na javnim mjestima

Izbjegavate diranje rukohvata na pokretnim stubama, ručkica u autobusu ili tramvaju pa se služite papirnatim ubrusom? Papirnati ubrus neće Vas dovoljno dobro zaštititi jer ga nakon korištenja pospremate u džep ili torbu. Prilikom bacanja papira, dodirujete niz bakterija koje ste željeli izbjeći.

 

Pozdravljanje šakom

Ovakav način pozdrava prenosi 10 puta manje bakterija od rukovanja pa ga toplo preporučamo. Idućeg puta obradujte rodbinu i prijatelje novim pozdravom i tako im izmamite osmijehe.

 

Dječja igra

Djeca tek razvijaju svoj imunitet pa ih pustite da se bezbrižno igraju i kroz igru jačaju svoj imunitet. Jak imunitet zaštitit će ih od bakterija, a osmijeh na njihovim licima popravit će Vam dan. 

 

Hvala što pratite naše korisne savjete i što ih primjenjujete u svakodnevnom životu ❤

 

✨✨✨

P.S. Ako trebate usluge profesionalnog servisa za čišćenje u Zadarskoj županiji, tu smo za Vas. Više o našim uslugama saznajte na našoj web stranici: www.blistavidom.hr!