• +385 23 777 032
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Čuvajte svoje kućne ljubimce prirodnim sredstvima za čišćenje!

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Vjerujemo kako naši stalni čitatelji žele čistiti kućanstvo prirodnim i ekološki prihvatljivim sredstvima za čišćenje. Ipak, svi prečesto posežemo za jakim sredstvima za čišćenje s polica trgovina. Moramo Vas upozoriti da su neka od tih sredstava iznimno štetna za Vaše kućne ljubimce. U nastavku teksta pročitajte o kojim je sredstvima riječ i čime ih zamijeniti.

 

Sigurno znate da životinje imaju brži metabolizam i manja pluća od nas pa teže mogu izbaciti unesene toksine. Sredstva za čišćenje negativno utječu na središnji živčani sustav životinja pa možete uočiti njihovo drugačije ponašanje. Kućni su ljubimci bliže zemlji pa su skloniji trovanju raznim tvarima s površina na kojima se nalaze.

 

Pas može zajedno sa hranom unijeti štetne tvari s poda. Nakon igranja na tepihu, mačka liže nečistoću sa svoje dlake. Vaši kućni ljubimci u igri mogu polizati ili udahnuti neko snažno sredstvo za čišćenje, deterdžent za rublje ili sredstvo za pranje sanitarija. Zbog toga je iznimno važno držati ih daleko od dohvata životinja. 

 

Znaci trovanja životinja su suzenje očiju, povraćanje, teško disanje, konvulzije i grčevi.

 

Kućnim ljubimcima ne odgovaraju sljedeća sredstva za čišćenje:

 

  • Sredstva za čišćenje sanitarija
  • Sredstva za čišćenje odvoda
  • Šamponi za pranje tepiha
  • Sredstva za čišćenje pećnice
  • Deterdženti za pranje posuđa
  • Eterična ulja, mirisne svijeće
  • Sredstvo protiv insekata
  • Osvježivači zraka

 

Većina sredstava za čišćenje kućanstva sadrži formaldehid, tvar koja nadražuje kožu, oči i grlo omiljenih nam ljubimaca.

 

Šamponi za tepih sadrže perhloretilen, a upravo je on mogući uzrok umora i gubitka apetita, a čak i nervoze kod ljubimaca.

 

Neka sredstva za poliranje poda oštećuju organe životinja kao što su bubreg, srce ili jetra.

 

Na većini proizvoda za čišćenje ne piše koje probleme mogu izazvati kod ljudi i kućnih ljubimaca stoga je najbolje koristiti prirodne proizvode. Preporučujemo zamjenu navedenih sredstava običnim sapunom i vodom ili razvodnjenim sredstvom za izbjeljivanje koje izvrsno dezinficira željeni prostor.  

 

Slijedom toga, korištenje prirodnih sredstava za čišćenje posebno se preporučuje za pranje poda i tepiha jer životinje na njima provode najviše vremena. Pogrešna sredstva za čišćenje poda i tepiha nadražuju repiratorni sustav kućnih ljubimaca u kratkom vremenskom roku.

 

Svakako preporučujemo proizvode na prirodnoj bazi za cijelo Vaše kućanstvo, a popularne recepte donosimo u nekom sljedećem blogu.

 

Pratite i dalje mudre savjete Blistavog doma! 

 

✨✨✨

P.S. Ako trebate usluge profesionalnog servisa za čišćenje u Zadarskoj županiji, tu smo za Vas. Više o našim uslugama saznajte na našoj web stranici: www.blistavidom.hr!