• +385 23 777 032
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Što se sve može očistiti bijelim octom?

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Profesionalni čistači, ali i svi mi koji svakodnevno čistimo svoj dom, često griješimo u odabiru sredstava za čišćenje. U poznatim trgovačkim lancima izdvajamo golem novac za kupovinu najučinkovitijih sredstava na tržištu. Nismo svjesni da pravim izborom sredstva za čišćenje, ova aktivnost postaje lakša, jeftinija i efikasnija.

 

 

Tema današnjeg bloga je čišćenje bijelim octom!  Ova namirnica koristi se prilikom pripreme ukusnih jela, ali mnogi ne znaju da je izvrsno sredstvo za čišćenje.

 

Iskustvo rada u servisu za čišćenje pokazalo je da se nijedno komercijalno sredstvo za čišćenje nije pokazalo toliko učinkovitim poput bijelog octa.

 

Razlog jer to što se na našoj listi za kupovini uvijek nalazi nekoliko boca ovog jeftinog, a uistinu savršenog saveznika u čišćenju svih vrsta objekata.

 

U nastavku pročitajte za što je najbolje koristiti ocat i na koji način savršeno očistiti željenu površinu u kratkom vremenskom roku.

 

1. Pranje stakala

 

Moderne kupaonice i terase prepune su staklenih stijena. Na staklu koje okružuje Vašu kadu tako se nakuplja kamenac i nečistoće. Univerzalno sredstvo za čišćenje kupaonice nije dovoljno učinkovito u borbi protiv kamenca, a sredstva za pranje stakla ne uspijevaju dovesti do savršeno čiste površine. Korištenjem bijelog octa uklanjate kamenac i vraćate sjaj staklu.

PRIPREMA:

U malu kantu ulijte vode i malo octa. Po želji dodajte nekoliko kapi sredstva koje ugodno miriše. Uronite krpu u kantu i iscijedite. Njome prebrišite staklenu stijenu, ogledala i druga stakla. Višak tekućine odstranite usisavačem za prozore pa ispolirajte staklo suhom krpom glatke površine. Poslužit će Vam i stara posteljina jer takva vlakna najučinkovitije poliraju staklo. 

 

** Na isti način operite vanjsku ogradu na balkonima i oko kuće, velike balkonske prozore, ogledala u cijelom kućanstvu i ostale staklene površine

 

 

2. Pranje posuđa 

 

Ostaci hrane i kamenac koji se nakupi na dnu unutarnje strane posuđa, također odlaze uz pomoć bijelog octa. Ulijte malo octa pa izribajte dno spužvom. Po potrebi možete i zakuhati ocat ako su mrlje tvrdokorne. Tako odstranite višak kamenca iz džezvi, lonaca, tava i ostalog posuđa. Plastične posude u kojima držite hranu prebrišite suhom krpom i octom pa tako uklonite mirise hrane. 

 

3. Dječje mrlje

 

U kućanstvima s malom djecom, često se dogodi mokrenje u krevet. Mrlje od urina također ćete najbolje očistiti bijelim octom razrijeđenim s vodom. Potom pospite malo sode bikarbone da upije mirise pa iščetkajte. Boce iz kojih piju djeca možete osvježiti toplom vodom i octom u istom omjeru. Neka otpina odstoji sat vremena, a potom iščetkajte bocu. 

 

4. Mravi i biljke

 

Ako se nikako ne uspijevate riješiti mrava u kuhinji koji ulaze u razne pukotine namještaja, taj dio poprskajte bijelim octom u malim količinama. Miris će ometati insekte pa ćete ih se konačno moći riješiti.  Usput 2 do 3 jušne žlice octa ulijte u vodu kojom zalijevate cvijeće. Ocat će povećati sjaj na listovima Vaših biljaka, a rezultati će biti vidljivi svima. 

 

Nadamo se da su Vam pomogli naši današnji savjeti i da će Vam čišćenje, uz pomoć naših savjeta, postati užitak! Ako Vam je čišćenje ipak prenaporno, u pomoć pozovite Blistavi dom!

 

✨✨✨

P.S. Ako trebate usluge profesionalnog servisa za čišćenje u Zadarskoj županiji, tu smo za Vas. Više o našim uslugama saznajte na našoj web stranici: www.blistavidom.hr!