• +385 23 777 032
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Kako treba čistiti i održavati prozore?

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Oči su ogledalo duše, a prozori ogledalo kuće. Mnogima veoma mrska ali veoma važna aktivnost upravo je pranje prozora. Danas iza sebe ostavite sve izlike i generalno očistite sve prozore u kući ili stanu. Oslobodite svoj dan od drugih obaveza i generalno očistite stakla, okvir prozora, grilje, kanalice i rolete. 

 

Tijekom godina rada u sektoru čišćenja naslušali smo se priča kako se prozore ne isplati čistiti jer su zbog nevremena ionako već sutra prljavi. Smog iz auspuha onečišćuje prozore u centru grada pa rezultate pranja njegovih vanjskih dijelova već sutra ne primijetite. 

Čišćenje prozora nije važno samo iz estetskih razloga već i dugoročno produžuje vijek prozora. Način na koji održavate drvo, staklo, PVC, znatno utječe na trajnost i kvalitetu Vašeg prozora.

Stoga u nastavku ovog bloga pročitajte kako i koliko često treba prati različite dijelove prozora.

 

1. Drveni prozori

 

Prvi i najvažniji korak za kvalitetno održavanje prozora je redovito provjeravanje. Dobro promotrite prozore s unutarnje i vanjske strane, provjerite u kakvom je stanju površina grilja i roleta. Ako primijetite da su grilje hrapave, vrijeme je za osvježavanje. Dobro izbrusite ostatke stare boje s okvira prozora i grilja. Uklonite i nastala oštećenja kako bi prozore potpuno pripremili za bojenje. Pripazite i da ne nanosite prevelike količine boje jer će cijela površina u tom slučaju biti ljepljiva.

 

2. Aluminijski prozori

 

Ovakav tip prozora najviše stradava od vlage i nečistoća. Barem svakih 6 mjeseci temeljito operite prozor i grilje kako bi spriječili velika nakupljanja vlage koja i svojom bojom poprilično upadaju u oko prosječnom promatraču. Ako Vaši prozori klize na kotačićima, štapićima, usisavačem i uređajem na paru očistite kanalice kako bi kretnja prozora bila laka i brza a da se kotačići pritom ne oštećuju. 

 

3. Preventivno čišćenje

 

Preporučujemo da prozore održavate na vrijeme, spriječiti je puno lakše nego liječiti. Perite prozore u toploj vodi, blagim deterdžentom, krpom i četkom po potrebi. Potrudite se dobro isprati prozore nakon pranja jer deterdženti oštećuju površinu. Isto tako, osigurajte da višak vode otječe dalje od prozora kako ne bi porasla količina vlage. 

 

4. Drvena vrata

 

Drvena vrata uistinu su lijep ukras na kući. Pobrinite se da takva i ostanu redovitim održavanjem. U ulazna vrata udaraju naleti bure, kiše, sunca i snijega. Zato je drvena vrata potrebno prefarbati svake godine ili jednom u dvije godine kako baš ništa ne bi dolazilo u doticaj s drvetom. Kvake, ručke i brave redovito čistite i podmažite.

 

5. Što s kućama na moru?

 

Ako ste vlasnik kuće za odmor koja se nalazi tik do mora ili imate tu privilegiju da stanujete na najljepšoj lokaciji, sigurno se mučite s održavanjem prozora i vrata. Blizu mora je bolje izbjegavati bilo koji oblik metala jer zbog soli, vode i vjetra prebrzo korodira. Ako iznajmljujete kuću za odmor morat ćemo Vas razočarati s podatkom da ćete prozore i staklene ograde morati čistiti baš svaki put. Sol oštećuje površinu stakla ako se ne ukloni na vrijeme pa Vam je najbolji savjet pozvati u pomoć servis za čišćenje Blistavi dom Zadar.

Ako ste vlasnik kuće pored mora u kojoj živite, vjerujemo da nećete imati vremena za pranje baš svaki tjedan. U tom slučaju, temeljito operite prozore barem svaka 3 mjeseca. 

 

Konačno očistite svoje prozore i uživajte u blistavom pogledu! ✨✨✨

 

✨✨✨

P.S. Ako trebate usluge profesionalnog servisa za čišćenje u Zadarskoj županiji, tu smo za Vas. Više o našim uslugama saznajte na našoj web stranici: www.blistavidom.hr!