• +385 23 777 032
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pet japanskih principa

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Japanci u društvu slove kao marljivi, smireni, predani i tradicionalni ljudi. Svoj stil života prenijeli su u poslovni sektor, vrijedno razvijaju nove tehnologije, provode istraživanja i doprinose boljitku zajednice. Tema ovoga članka je popularni japanski 5S princip, a u nastavku pročitajte o čemu je riječ.

 

Japanski 5S princip univerzalno je prepoznat kao vrlo učinkovit način vođenja proizvodnog okruženja. Izvorno se ovaj princip odnosio na tvornice i industrijske radionice, ali danas se sve više rabi i u restoranima. Prilikom pripremanja hrane najvažnije je zadovoljiti nepca gostiju atraktivnim i ukusnim jelima. Kuhinjsko osoblje druge aktivnosti podređuje glavnom prioritetu pa tako dolazi do zapostavljanja higijene kuhinje. Prije nego jelo napusti kuhinju svo je osoblje u žurbi pa dolazi do prolijevanja, nereda, zbrke i higijenskih propusta. 

 

Japanci su odlučili pomoći poslodavcima u organizaciji posla i na taj način olakšali su posao cijeloj industriji čišćenja.

 

Princip razvijen u Japanu koristi pet termina kojima se optimizira radno okruženje.

 

1. Sortiranje - uklonite sve nepotrebne predmete sa svog radnog mjesta, zadržite samo one koje su Vam ključne za rad

 

2. Stavljanje u red - Opremu posložite na način da odgovara Vašim potrebama. Neka Vam pristup opremi bude lagan tako da je optimalno koristite.

 

3. Sjaj - Svoje radno mjesto održavajte besprijekorno čistim

 

4. Standardiziranje - Neka sve radne prakse budu prvilno postavljene i usklađene

 

5. Stalno održavanje - Održavanje radnih praksi na svakodnevnoj bazi

 

Radnici u kuhinji posvećuju 20 do 30 posto svog vremena pranju ruku, materijala, površina i posuđa. Iznimno je važno da su im higijenske potrepštine lako dostupne kako bi povećali efikasnost i efektivnost svojega rada. 

 

 

Temeljito očistite svoj radni prostor, a u pomoć uvijek možete pozvati Blistavi dom. Nakon temeljitog čišćenja, usvojite japanske principe i potpuno promijenite svoje dosadašnje poslovanje!

 

✨✨✨

P.S. Ako trebate usluge profesionalnog servisa za čišćenje u Zadarskoj županiji, tu smo za Vas. Više o našim uslugama saznajte na našoj web stranici: www.blistavidom.hr!