• +385 23 777 032
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li i Vi ostvariti i održati ekološko kućanstvo?

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Sigurno ste se već upitali na koji način Vaš dom može postati ekološki osviješten i uključiti se u borbu za zaštitu našeg planeta. Servis za čišćenje Blistavi dom u nastavku donosi nekoliko korisnih savjeta koji Vam donose znatne uštede u kućanstvu, a koji Vas svrstavaju u kategoriju zelenog kućanstva. 

 

Znate li da ako svoj dom učinite ekološkijim da ćete poboljšati svoje fizičko i mentalno zdravlje? Malene preinake u Vašem svakodnevnom životu mogu imati velikog utjecaja na zaštitu prirode i zdravlje nas i naših ukućana. Zeleni dom ima učinak svakodnevne šetnje u prirodi, a uz to doprinosi Vašem kućanstvu u cijelosti.

 

U nastavku pročitajte 5 malih ali ipak znatno velikih savjeta kojim ćete pokrenuti svoje zeleno kućanstvo u pozitivnom smjeru.

 

1. BILJKE

 

Posebno u zimskim mjesecima kad se kućanstvo umjetno zagrijava, a prozori se ne otvaraju dovoljno često, zabrinjava nas kvaliteta zraka koji udišemo. Kuću ili stan redovito osvježavamo ugodnim mirisima iz osvježivača zraka ili paljenjem mirisnih svijeća. Ipak, oni ne doprinose zdravlju zraka koji udišemo, štoviše onečišćuju ga. Stoga je najbolje rješenje uputiti se u najbliži rasadnik ili trgovinu i priuštiti si nekoliko zelenih živih biljaka. Prodavači će Vas uputiti koja od tih biljaka izvrsno uklanja toksine ili zračenje električnih uređaja. Svakako smatramo i da će primjerice sukulente koje si priuštiti na određeni način uljepšati Vaš dom i dati mu posebnu notu. 

 

Zelenim biljkama zazelenite svoj dom!

 

2. LED SVJETLA

 

Ako renovirate ili tek gradite svoju kuću ili stan, predlažemo da odlučite dodatno investirati u ugradnju led svjetala. Naime, iako je početna ugradnja nešto skuplja, dugoročni su učinci znatni. Led svjetla trajat će Vam i do 20 puta dulje od drugih vrsta žarulja. Izmjenom svih žarulja u svom domaćinstvu ostvariti ćete znatne uštede u budućnosti. Isto tako, ovakva svjetla radom stvaraju puno manje štetnih tvari i tako doprinose zdravlju i kvaliteti Vašeg doma.

 

Posvijetlite dom novim ekološkim žaruljama!

 

3. HLADNA VODA

 

Znate li koliko se električne energije troši na grijanje vode za pranje Vašeg rublja? Vjerojatno ne znate, ali osjetit ćete razliku na svom mjesečnom računu ako odaberete opciju pranja rublja u hladnoj vodi. Istu stvar možete učiniti prilikom pranja ruku, umivanja i tuširanja, samo malo smanjite toplinu na koju inače podešavate svoje instalacije i pomozite svom jedinom planetu u borbi protiv prekomjernog trošenja električne energije.

 

Hladna voda grije naš planet!

 

4. VLASTITI VRT

 

Ovaj je savjet izvrsno rješenje za vlasnike obiteljskih kuća, ali i stanari u gradovima se mogu odvažiti na uzgoj barem određenih potrebnih nam kultura. Vaš će vrt zasigurno biit prekrasan ako se u njemu nalaze salata, začini, ukusno povrće i pokoja voćka. Na balkonu svoga stana također možete posaditi začine ili neko povrće. Na taj način prije kuhanja ne morate baš svaki put odlaziti u trgovinu i iznova kupovati proizvode. Trošit ćete manje benzina, manje sredstava, a hranit ćete se puno zdravije.

 

Zeleni vrt za ukusne obroke!

 

5. ISKLJUČITE BOJLER

 

Iako smo svjesni da je puno lakše imati uključen bojler cijelo vrijeme pa se tek onda odlučiti tuširati, puno je bolje za Vas i za Vaš dom da je električno grijalo isključeno. Uključeni električni uređaj uvijek predstavljaju opasnost, posebno u kupaonici gdje ima vode. Uistinu nema potrebe da izlažete sebe i svoje ukućane opasnosti pa je puno bolje uključiti uređaj tek kad Vam je uistinu potreban. 

 

Isključite svoje opasne uređaje i štedite energiju!

 

Nadamo se da ćete isprobati i usvojiti naše eko zelene savjete koji puno koristi donose Vama, svim Vašim ukućanima, ali i našem voljenom planetu! 

 

✨✨✨

P.S. Ako trebate usluge profesionalnog servisa za čišćenje u Zadarskoj županiji, tu smo za Vas. Više o našim uslugama saznajte na našoj web stranici: www.blistavidom.hr!