• +385 23 777 032
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Kako organizirati ormar i uštedjeti na prostoru?

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Dobra organizacija odjeće u ormarima uvelike olakšava proces pronalaska željenih odjevnih predmeta. Ako boravite u manjem kućanstvu, izuzetno je važno uredno posložiti unutrašnjost ormara kako Vam odjeća ne bi stvarala nered po stanu. Izbjegnite odlaganje odjeće na sjedalici, rubu kreveta, dasci za peglanje...Pročitajte naše upute i krenite u bitku s neurednim ormarom!

 

Kako biste uspješno preuredili svoj ormar, za početak predlažemo da za to odvojite dovoljno vremena.

Kišan dan izvrsno će poslužiti za popodnevno preuređenje.

Ne samo da ćete uvesti reda u svoj kreativni nered, već Vam jamčimo i zadovoljstvo svaki puta kad pogledate svoj preuređeni ormar.

Pa, vrijeme je da se bacimo na posao!

 

1. Pripremite svu odjeću

 

Prvi nužni korak je oprati svu odjeću koju trebate posložiti u ormare. Zatim okupite na jednom mjestu svu odjeću koja Vam je dosad bila razbacana po stanu. Tako ćete izvrsno uočiti koliko Vam prostora treba za pojedinu kategoriju i predmete ćete okupiti na jedinom mjestu na kojem trebaju biti.

 

2. Ispraznite sve 

 

Sve ladice i police u Vašem ormaru ispraznite i dobro očistite. Odjeću možete privremeno odložiti na krevet. Jako je važno da ispraznite cijelu površinu kako biste imali dobar pregled. Vaša bi kreativnost već sada trebala dolaziti do izražaja. Postavite si prioritete dok promatrate unutrašnjost ormara.

 

3. Organizirajte u grupe

 

Odjeću razvrstajte na nekoliko različitih kategorija. Odvojite jakne, hlače, majice, košulje u zasebnu kategoriju. U ovoj je fazi izvrsno napraviti i potkategorije. Recimo, odvojite pulovere, veste i obične majice i posložite ih na različito mjesto. Na isti način organizirajte svu odjeću. Svečanu odjeću za posebne prigode nećete slagati zajedno s odjećom koju nosite samo u kućnim izdanjima. Poslužite se logikom u ovoj fazi!

 

4. Postavite si 4 pitanja

 

Nakon što ste uspješno razvrstali svu odjeću, zastanite i postavite si sljedeća pitanja:

- Sviđa li mi se?

- Koristim li ovo?

- Imam li previše sličnih predmeta?

- Mogu li ovo opet kupiti?

 

Predmete koji Vam se sviđaju i koji su Vam stvarno dragi definitivno trebaju ostati u Vašem ormaru. Ipak, predmete koje već dugo ne nosite trebali biste odvojiti i odlučiti želite li ih zadržati ili nekome pokloniti. Isti postupak vrijedi i za odjeću koju imate u više primjeraka. Treba li Vam uistinu toliko džempera i nosite li ih?

Ovi odjevni predmeti zauzimaju znatnu površinu ormara pa ih uklonite ako ih ne nosite. Isto tako, ako želite i možete priuštiti sličan odjevni predmet, možete stari nekom pokloniti. Unikatni odjevni predmeti koje nećete tako lako naći u trgovinama zaslužuju svoje mjesto i na njima svakako gradite svoj stil.

 

5. Napravite 4 kategorije

 

Nakon što ste si postavili prethodna pitanja i dobro promotrili svu odjeću, odlučite što želite zadržati, pokloniti, prodati i baciti. Dobru odjeću koju više ne nosite možete prodati preko interneta i s tim budžetom si priuštiti neke nove stvari. Na Vama je da odlučite! Nemojte se osjećati krivo što određene predmete bacate, ako im je prošlo vrijeme, najbolje ih je reciklirati odlaganjem u spremnike za tekstil.

 

6. Neka sve bude pregledno

 

Ako se Vaš ormar sastoji od više ladica, neka svaka bude određena samo za jednu kategoriju. U protivnom, ako je ormar veliki jedinstveni prostor za svu odjeću, važno je odmah sve vidjeti čim ga otvorite. Predmete koje koristite rjeđe posložite na dno kako ne biste izmiješali i izneredili odjeću dok ga vadite. Odvojite u različite redove odjeću za posao, trening i slobodno vrijeme.

 

7. Glomazni predmeti

 

Već smo spomenuli kako džemperi zauzimaju jako puno mjesta u ormaru. Zato bi najbolje rješenje bilo izdvojiti ih iz ormara kad se ne nalazite u zimskoj sezoni. Odložite ih u vrećice za odlaganje odjeće i pospremite u ladice od kreveta. Izvrsna ideja je odvojiti zimske jakne i staviti ih u kufer koji trenutno ne koristite. Kad isplanirate putovanje, lako će ih biti vratiti u ormar. Prigrlite sezonsku smjenu ormara i rotirajte predmete po potrebi.

 

8. Organizatori odjeće

 

Za sitnije predmete možete si priuštiti organizatore odjeće u obliku kutije. Čarape, hulahopke i donje rublje možete smjestiti u posebnu kutiju u obliku pčelinjeg saća. Svaka udubina predviđena je za jedan predmet koji će Vam tako uvijek biti izvrsno vidljiv. Ovo rublje obično se nalazi u potpuno kaotičnim ladicama pa je vrijeme da to zaustavite.

 

9. Razvijte svoj sustav

 

Iznimno je važno organizaciju ormara prilagoditi svojim potrebama i životnom stilu. Važno je da ste u mogućnosti lako odlagati svoju odjeću. Ako volite vješalice i smatrate ih preglednima, potrudite se što više predmeta organizirati na ovaj način. Sami znate što najčešće koristite i ti Vam predmeti moraju biti nadohvat ruke, bez obzira na metodu koju odaberete. 

 

 

Priuštite si više prostora uz malo truda!

Uz Blistavi dom organizirajte i ostale ladice u svom kućanstvu.

 

I ne zaboravite, neka čišćenje bude zabavno!

 

✨✨✨

P.S. Ako trebate usluge profesionalnog servisa za čišćenje u Zadarskoj županiji, tu smo za Vas. Više o našim uslugama saznajte na našoj web stranici: www.blistavidom.hr!