• +385 23 777 032
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Biraj zdravije! Testiramo predmete u kućanstvu!

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Današnja rubrika Testirali smo rezultat je istraživanja provedenog u kuhinji. Testirali smo nekoliko različitih proizvoda da utvrdimo koji su zdraviji za nas i za našu okolinu. Predlažemo da uvedete ove promjene u svoje kućanstvo i tako smanjite troškove, a povećate zadovoljstvo.

 

 

Neke proizvode godinama pogrešno koristite, a da toga niste ni svjesni. Neke predmete bacate u smeće, a mogli bi se ponovno upotrijebiti. Zašto biste trošili novac i energiju na nabavku proizvoda koji Vam nimalo ne trebaju, a uz to su štetni za Vas i prirodu koja Vas okružuje?

 

 

Slijedi prikaz nekoliko pozitivnih izmjena koje predlažemo baš svakom kućanstvu, a gotovo nimalo ne koštaju. Usprkos tome, imaju velike učinke na povećanje razine zdravlja u Vašoj kuhinji, kućanstvu i okolini.

 

 

1. Staklene vs. plastične posude

 

Uvijek, ali baš uvijek kad je to moguće birajte staklene posude za odlaganje hrane! Staklo je u usporedbi s plastikom vječno, iako je sklono lomljenju. Plastika s vremenom mijenja boju, sastav i miris pa nije dobra za odlaganje hrane. Ako ne želite ulagati u staklene posude za odvajanje hrane, poslužite se starim staklenkama ajvara, krastavaca ili cikle. Budite kreativni, sigurno imate nekoliko staklenih zdjela za salatu koje možete koristiti za skladištenje hrane nakon objeda.  

 

 

2. Korištene vs. nove vrećice

 

Ako si ujutro pripremate ukusne sendviče ili grickalice za posao, istu vrećicu koristite više puta. Nema potrebe da je svaki put bacate u kantu i kupujete nove. Stvarate velike količine teško razgradivog smeća, a sebi dodatan trošak. Isto tako, ako kupujete kruh u pekarama i donosite vrećice doma, možete je koristiti za spremanje salate ili nekih drugih namirnica. Predlažemo i da nekoliko vrećica uvijek imate u automobilu pa kad idete u veliku nabavku nećete morati ponovno kupovati nove.

 

 

3. Platnene vs. plastične vrećice

 

Nastavno na prethodni savjet, dužni smo odmah razjasniti da smo uvijek na strani platnenih, a čak i papirnatih vrećica. Platnene su vrećice izdržljive, možete ih prati u perilici rublja i nositi sa sobom bilo gdje. Ako si priuštite platnenu vrećicu s lijepim motivom, može Vam biti i modni dodatak. Još jednom ćemo Vam predložiti da uvijek imate spremne vrećice u torbi, ladici i automobilu. Nikad ne znate kad će Vam zatrebati!

 

 

4. Metal, staklo i papir vs. plastika

 

U ovoj kategoriji mislimo na pribor za jelo. Ne kupujte plastične tanjure, vilice, noževe, čaše, slamke. Za sve ove predmete postoji zdravija zamjena. Najavljen je prestanak proizvodnje plastičnih higijenskih potrepština poput štapića za uši. Planet je također protiv plastike pa zašto ne bi bili i mi. 

 

 

5. Krpe vs. kuhinjski papir

 

Za svakodnevne aktivnosti u kuhinji puno je bolje koristiti krpe koje možete oprati u mašini i godinama ponovno koristiti. Imajte na umu da krpu ne koristite za više različitih aktivnosti. Razlikujte one koje koristite dok pripremate hranu od onih koje služe za brisanje radne ploče. Posuđe prebrišite čistom krpom i koristite je samo u tu svrhu. Papir je usitinu praktičan i ne košta puno, ali korištenjem papira stvarate prevelik otpad koji nije primjeren za malo kućanstvo.

 

 

6. Salvete vs. ubrusi

 

U ovom okršaju pogađate da pobjedu odnose ubrusi. Uložite u dobru tkaninu za ubruse i koristite ih na svečanim ručkovima i proslavama. Iako su salvete povoljne, uvijek ih iznova kupujete pa njihova cijena i nije niža od izrade ubrusa od fine tkanine. Ubrusi će nakon pranja i peglanja uvijek biti mirisni i dezinficirani, a gosti će ih svakako više cijeniti. 

 

 

Male stvari itekako čine razliku.

Izdvojite se iz mase i potaknite pozitivne promjene.

Budite primjer svojim ukućanima i prijateljima.

Velike promjene uvijek polaze od pojedinaca.

 

 

 

Do sljedećeg čitanja, puno pozdrava od ekipe Blistavog doma! 

 

✨✨✨

P.S. Ako trebate usluge profesionalnog servisa za čišćenje u Zadarskoj županiji, tu smo za Vas. Više o našim uslugama saznajte na našoj web stranici: www.blistavidom.hr!